Evrensel salgın, diğer adıyla pandemi, kişisel evrenlerimize de hızla bulaşmış durumda. Dünyayı değiştiren COVID-19 virüsü gibi, edindiğimiz her deneyim ya da bilgiyle bizler de sanki mutasyon geçiriyoruz. “Asla yapmam” dediklerimizin bağımlısı olmaya, vazgeçilmezler listelerimizi gözden geçirmeye, kendimizi, evimizi, uzaklık kavramını yeniden anlamlandırmaya başladık. Başımıza gelenleri kavrama çabamızda dağarcığımıza katılan biyoloji- tıp terminolojisinden sözcükler, çoğunluğu doktorlardan oluşan kanaat önderlerimiz, gündelik yaşamımızın vazgeçilmezleri olan maskeler, dezenfektanlar, uyum sağladığımız yeniler arasında yerlerini aldı. Ama bir de hiç değişmeyen gerçeklikler vardı: Yeni korona virüsten korunmak, ondan kendini sakınmak, bazılarımız için daha kolaydı.
Yeni bir gerçeklikle karşı karşıyayız. Yeni kavramlarla konuşuyoruz, onlar üzerine düşünüyoruz, onlara göre davranıyoruz. Peki bu kavramlar kişisel sözlüklerimizde nasıl yer buluyor? Deneyimlerimizi nasıl anlamlandırıyoruz? Gözlerimizin önünde nasıl bir tarih yazılıyor? Bu tarihin kahramanları olarak gündelik yaşam kültürümüze, sosyal tarihimize ve kişisel öykülerimize neleri not düşüyoruz? Korona günlerini nasıl hatırlayacağız? Derdimiz işte bu ve benzeri soruları olabildiğince çok kişinin katılımıyla sormak ve yanıtları derlemek. “Temaslı günlerimizin” sivil tarihini, başka bir deyişle sözlüğünü yazmak.
Bu sözlük çalışması ve bu kolektif yazarlık, oluşmakta olan yeni anlam dağarcığı üzerine birlikte düşünmemize sağlasın istedik.
Hep birlikte “yazdığımız” bu tarihin kavramsal sözlüğünü bizimle de yazar mısınız?
Cevabınız evetse, çerçevemiz aşağı yukarı şöyle:
- Lütfen listeden seçtiğiniz sözlük maddelerine açıklamalar yazınız. Maddelerin yazılmış olması yeni metinlerin eklenmesine engel değil, her kavram her geçen gün yeni bir anlam kazanıyor. Süreç her şeyi hızla dönüştürüyor.
- Aynı maddeyi birden fazla kişi yazmışsa tekrara düşmemek için ortaklaşan ifadeler korunacak, farklı-yeni ifadeler ise madde metnine eklenecek. Metin gönderen yazarlarımızın editörlerin bu tür dokunuşlarını, metnin içeriğini, tutarlığını, dil birliğini tutturma çabalarını hoş görmesini bekliyoruz. Metin gönderirseniz bu süreci kabul etmiş olacağınızı belirtmek isteriz.
- Yeni maddeler önerebilirsiniz elbette. Hatta lütfen önerin. Bu hepimizin sözlüğü. Editörlerimiz haftalık toplantılarında önerilerinizi değerlendirecek ve sözlüğe ekleyecektir.
- Yalnızca kavramlara açıklama yazmanızı, kavram önermenizi beklemiyoruz. Çalışmanın bir diğer ayağı olarak deneyimler bizim için çok önemli. COVID-19 sürecinde yaşadıklarınızı lütfen bizlerle paylaşın. Aynı başlık altında birikecek farklı deneyimler, Türkiye’de salgının gündelik tarihine ilişkin, yarınlara anlamlı izler bırakacak.
- Biçimsel/niteliksel beklentimize gelince… Önce kavramın/ifadenin/sözcüğün temel anlamını yazacağız devamı ise kavramla ilgili kişisel tarifimizden ve varsa deneyimimizden oluşacak.
- Kavramlar en fazla 2 paragraf, toplam 100 sözcük olsun lütfen. Deneyim paylaşacaksanız biraz daha uzun yazabilirsiniz.
- Yazarların adları her bir maddelerin sonunda değil, sözlüğün en sonunda “sözlük yazarları” olarak topluca listelenecek. Adınızı vermek istemiyorsanız bir rumuzla da katılabilirsiniz.
- Seçtiğiniz, yazdığınız maddeleri, madde önerilerinizi bu formu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.
Maddelere ulaşmak için: